Modarazzi | Yaşama Dair Her Şey |

Kıbrıs’ın Meşhur Yaz Meyvesi “Babutsa” Tam Bir Şifa Kaynağı

Güzel Kıbrıs’ın dikenleriyle meşhur vazgeçilmez meyvesi Babutsa sofralara çıkmaya başladı.

Kıbrıs’ın Meşhur Yaz Meyvesi “Babutsa” Tam Bir Şifa Kaynağı

Adanın dört bir yanında bolca bulunan ve genelde köy bölgelerinde yetişen Babutsa kentlerde seyyar satıcıların arabalarında ve ambalajlı olarak marketlerde yerini almaya başladı. Kıbrıs’ta Babutsa olarak isimlendirilen ve farklı bir lezzete sahip olan bu meyve Ada genelinde “cennet meyvesi”, Türkiye’nin Akdeniz ve Ege bölgelerinde “Mısır İnciri” olarak biliniyor. Türkiye’de daha çok “Dikenli İncir” olarak adlandırılıyor.

Günümüzde Babutsa artık köy sınırlarını aşmış olup kentlerde de bahçeli evlerde sıklıkla görebildiğimiz bir meyve olmuştur. Köyden kente yerleşimlerin neticesinde Kıbrıs insanının toprağa ve geleneklerine bağlılığının bir göstergesi olarak olmazsa olmazların içinde yer alır Babutsa. Evin bahçesinin bir köşesinde usulca büyür ve kocaman dallarla bulunduğu bölgede kendine özel bir bölgeyi kaplar. Bilimsel adı “oputia ficus-indicaé” olup, kaktüsgiller ailesinde yer alan opuntia cinsinin türüdür.

Babutsa Nasıl Toplanır?

Babutsa Nasıl Toplanır?

Babutsa Nasıl Toplanır?

Kaktüsün meyvesi olan ve dikenleriyle ünlü olan babutsalar, elle toplanacak kadar zahmetsiz değildir. Uzun bir sopa ucuna tenekeden yapılmış bir küçük kova ile toplanması en pratik ve güvenli yöntemdir. Dikenler için de ellere kalın bir eldiven giyilmesi şarttır. Babutsayı kabuğundan ayırmak için eldiven kullanmazsanız elinize batan dikenleri çıkarmak için çok uğraşırsınız. Kıbrıs’ta Babutsanın bilinen ana merkezi Serdarlı (Çatoz)bölgesidir.

Babutsa vücuda sağladığı faydalarıyla da bilinmektedir. Tam bir şifa kaynağıdır.

Babutsanın Çok Yararlı Mucizevi Faydaları

İçerdiği vitaminler açısından çok iyi bir şifa kaynağı olan Babutsa sindirim sistemini düzenlemede çok faydalıdır. Bağırsaklara çok iyi gelir ve kabızlığı giderir. Yorgunluk, stres ve bitkinlik şikayetlerinde çok olumlu netice verir. Özellikle yaz aylarının meyvesi olan Babutsa sıcak havada yaşanan bitkinlik ve yorgunluğun rahatlatıcı soğuk meyvesidir. Babutsa kabuğundan temizlenerek buzdolabında bekletilir ve soğuk olarak yenir. Sıcak havada önünüze konan buz gibi Babutsa lezzeti ve ağızla yayılan soğuk ferahlığı ile kişiyi zinde hissettirir.

Babutsa Nasıl Temizlenir?

Babutsa Nasıl Temizlenir?

Babutsa Nasıl Temizlenir?

Çok iyi bir C vitamini deposudur. Vücut direncini artırarak size zindelik ve güç verir. Meyvenin %7’si çekirdekten oluşmaktadır. Babutsa taze olarak tüketilmesinin yanı sıra meyve suyu, kurutulmuş olarak, reçel, pestil ve lokum gibi ürünlere de dönüştürülmektedir. Her derde deva olan Babutsa meyvesinin yeşil kocaman yaprağa benzer kısımları ve çiçek kısımları da sağlık açısından birçok hastalıkların tedavisinde, ayrıca ilaç ham maddesi olarak da kullanılmaktadır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ