Modarazzi | Yaşama Dair Her Şey |

Kıbrıs Yemek Kültürünün Eşsiz lezzeti Molehiya Tezgahlarda Yerini Aldı

Kıbrıs Yemek Kültürünün Eşsiz lezzeti Molehiya Tezgahlarda Yerini Aldı

En sonunda molehiya sezonunun da açtık. Kıbrıs halkının belki de en meşhur yemeklerinden diyebileceğimiz molehiya, marketlerdeki yerini almaya başladı.

Kıbrıs Yemek Kültürünün Eşsiz lezzeti Molehiya Tezgahlarda Yerini Aldı

Sıcak yaz aylarının sohbet ve kahve eşliğinde kapı önü muhabbetlerinde sıklıkla rastladığımız bir manzarasıdır molehiya ayıklama. Genellikle sabahın erken saatlerinde toplanır, demetler halinde ayrılarak satış için hazırlanır. Büyük marketlerde sebze bölümünde satışa sergilendiği gibi, kurutulmuş olarak da satışı yapılır. Ayrıca seyyar satıcıların da mahalle aralarında molehiya satmaları Kıbrıs’ın yıllardan beri gelenek ve göreneklerinin içinde yer alır.

Kıbrıs Yemek Kültürü Molehiya

Kıbrıs Yemek Kültürü Molehiya

Kıbrıs Yemek Kültürü Molehiya

Molehiya bitkisi Kuzey Afrika, Orta Doğu, Hindistan tarafından çok tüketilen bir bitki olduğu gibi Kıbrıs halkının da vazgeçilmez yemek kültürü içerisindedir. Türkiye’nin yabancı olduğu molehiya bitkisi ve yemeği günümüzde Kuzey Kıbrıs’ta yoğun olarak yaşamını sürdüren, burayı kendine vatan yapan, yerleşen Türkiye Cumhuriyeti kökenli halkımızın da severek sofralarına kattığı bir yemektir.

Molehiya Adaya Mısırdan Gelmiş Bir Yemek Çeşidi

Molehiya Yemek Çeşidi

Molehiya Yemek Çeşidi

Kökünün Mısar’a dayalı olduğu söylenir. Kıbrıs’ta Osmanlı rejimini devirme girişimleri olduğu dönemde, Suriye’nen adaya gelen askerlerin yerini sonradan Mısır’lı askerler almış olup bu askerler de Kıbrıs’a molehiyayı getirmişler. Ayrıca 1882 yılında İngilizlerin Mısır’ın kontrolünü ellerine geçirmesiyle birçok Mısırlı aile Kıbrıs’a göç etmiştir. Molehiyanın Ada’ya bu göçle birlikte geldiği de söylenmektedir.

Arap ismiyle Mulukhiyah  bitkisinin faydaları saymakla bitmez. Tam bir vitamin deposu olup taze olarak pişirilip yendiği gibi genellikle kurutularak muhafaza edilir ve tüm yıl boyunca dilediğiniz zamanda pişirilebilir. Genellikle et ile pişirilir fakat günümüzde tavuk ile de yapılmaktadır. Damak zevkinize göre tercihinizi yapabilirsiniz.

Molehiya yemeği lezzetini hiç tatmayanlar ve tarifini öğrenmek isteyenler Sultan’ın Mutfağı köşemizden tarifler yazılarımızdan faydalanabilirler.

Kıbrıs Mutfağının Vazgeçilmezi Molehiya

Kıbrıs Mutfağının Vazgeçilmezi Molehiya

Kıbrıs Mutfağının Vazgeçilmezi Molehiya

KKTC Mutfağının Vazgeçilmezi Molehiya

KKTC Mutfağının Vazgeçilmezi Molehiya

KKTC Mutfağının Vazgeçilmezi Molehiya

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ