Dispozofobi yani biriktirme hastalığı, değersiz eşyaların sağlıksız veya tehlikeli olmalarına aldırış etmeden saklama, bir türlü çöpe atamama ve sürekli olarak biriktirme hastalığıdır. Bu hastalık, temizlik yapmayı, sağlığı, uykuyu, hareket etmeyi engelleyen bir hastalıktır.
DİSPOZOFOBİ YANİ BİRİKTİRME HASTALIĞI
1 | 3
Dispozofobi Hastalığının Özellikleri
Çoğu insana göre değersiz ve gereksiz görülen birçok şeyin atılamayıp sürekli olarak biriktirilmesi ve kesinlikle atılamaması, bütün boş yerlerin bu eşyalarla doldurulması, yer daralmasından kaynaklanan hareket etme olanağının olmaması, birinden ödünç eşya alındığında geri vermede zorlanma gibi özellikleri vardır. Burada asıl sorun, her eşyanın ya da çöpün onlar için bir değeri vardır. Gereksiz, tehlikeli ve sağlıksız olduğunu kabul etmezler. Bazı istifçiler, kullanma süreleri dolmasına rağmen yiyecekleri dahi atmazlar.
2 | 3
Biriktirme Hastalığının Nedenleri
Bazı kişilerde çocukluktan başalyabilir. Bazı kişilerde ise 50 yaşından sonra ortaya çıkabilir. Bu hastalık, obsesif kompulsif kişilik bozukluğudur. Yani aslında dürtü kontrol bozukluğudur. Takıntılı bir şekilde eşya biriktirme ve atamama durumudur. Çocukluğunda ekonomik sorunlar, büyük sıkıntılar, arkadaştan, sevgiliden, anne-babadan veya çocuklarından ayrılma gibi nedenler tetikleyici olabilir.
Uzman doktorlar tarafından, ilaçlı ve terapi seansları ile tedavi edilmektedir. Tek başına ilaç tedavisi yeterli değildir.