Bir Garip Orhan Veli

Türk Edebiyat tarihinde bir akımın öncüsü olan Orhan Veli Kanık, bir döneme damgasını vurmuş ve günümüzde dahi şiirleri dillerde olan bir Şairimizdir.
Bir Garip Orhan Veli
Kimdir Orhan Veli?
13 Nisan 1914 yılında Beykoz’a bağlı Yalıköyde dünyaya gelmiştir. Babası Cumhurbaşkanlığı Armoni Orkestrası Şefi ve klarnet ustası olan Mehmet Veli Kanık’tır. Annesi Fatma Nigar Hanım’dır. Çocukluk yılları Cihangir, Beşiktaş ve Beykoz’da geçmiştir. Ailenin ilk çocuğudur. Mizah yazarı olan Adnan Veli Kanık Orhan Veli’nin kardeşidir. Bir de Füruzan adında kız kardeşi vardır. Daha ilkokuldayken edebiyata ilgisi başlamıştır ve ‘’Çocuk Dünyası’’ adlı dergide ise ilk hikayesi yer almıştır. Ortaokul döneminde Melih Cevdet Anday ile tanışır. Lise yıllarında ise kendisi için büyük bir şans olan Ahmet Hamdi Tanpınar edebiyat öğretmenidir. Daha sonra kendisiyle beraber Melih Cevdet Anday ve Oktay Rıfat ile ‘’Sesimiz’’dergisini çıkarırlar. 1932’de artık liseden mezun olmuştur. Bu üç şair, Ahmet Hamdi Tanpınar, Halil Vedat Fıratlı ve Yahya Saim Sinanoğlu’ndan büyük destek alırlar.
Üniversite Yılları
Orhan Veli, istanbul Üniversitesi felsefe bölümüne girer. 1933’de Edebiyat Fakültesi Talebe Cemiyet Başkanı olarak seçilir. Galatasaray Lisesinde ise öğretmen yardımcılığı yapar. 1935 yılında üniversiteyi bırakır ve Ankara’ya gider. Orada da telgraf işleri reisliği, milletler arası nizamlar bürosu ve PTT umum müdürlüğü yapar. Artık yazıları tam olarak kimliğini bulmuştur. Nahit Sırrı Örik’in desteği sayesinde ilk şiirleri ‘’Varlık’’dergisinde çıkar. Şiirlerin temaları genellikle özlem, aşk ve çocukluk yılları ile ilgilidir. İlk başlarda kendi ismini kullanmamış ve Mahmet Ali Sel adını kullanmıştır. Artık tanınan bir şairdir ve 1936 ile 1942 yılları arasında o dönem oldukça popüler olan sanat dergilerinde yer almaya başlamıştır.
Garip Akımı
Oktay Rıfat ve Melih Cevdet ile beraber ‘’Birinci Yeni’’ olarak da bilinen ‘’Garip’’ akımının kurucuları olurlar. Orhan Veli, 36 yıllık kısa hayatına hikayeler, makaleler, çeviriler, şiirler sığdırmayı başarmıştır. Öykülerine ve şiirlerinde konu aldığı kişiler ve konular çok farklı bir üslup içeriyordu.
Bir Garip Orhan Veli
İstanbul’da Boğaziçi’nde
Bir garip Orhan Veli’yim
Veli’nin oğluyum
Tarifsiz kederler içindeyim
Urumeli Hisarı’na oturmuşum
Oturmuş da bir türkü tutturmuşum
İstanbul’un mermer taşları
Başıma da konuyor martı kuşları
Gözlerimden boşanır hicran yaşları
Edalım…