Modarazzi | Yaşama Dair Her Şey |

Belçika’nın Efsane Çikolatası Callebaut

Belçika’nın Efsane Çikolatası Callebaut

Belçika da küçük bir kasaba olan Wieze’de tarihler 1911 yılını gösterirken başladı bu serüven. Bira imalatçısı bir adamın torunu olan Octaaf Callebaut ilk çikolata tarifi için çalışma yapıyordu. Ortaya çıkan hoş koku herkesi meraklandırmıştı. Bu koku taze kavrulmuş olan kakao çekirdeğinin kokusuydu. En sonunda da Callebaut’un Finest Belgian Chocolate’i ortaya çıkmış oldu. Kısa bir süre içerisinde kasabanın halkı, dükkanlar ve müşteriler bu çikolataya tutkun hale geldiler.

Belçika’nın Efsane Çikolatası Callebaut

Yıl 1918 ve Octaaf tüm zamanını günümüzde 811, 823, W2 diye bilinen zengin çikolata tadıyla ön planda yer alan tarifleri iyileştirmek ve mükemmel yapmak için harcamaya başladı.  Bu tat kısa bir zaman sonra çikolatacılar ve şeflere mükemmel ikramlar için bir ilham kaynağına dönüştü.

1920 yılından sonra savaş yıllarında fırıncı ve çikolatacılar çikolata bir yana dursun tatlı yapmaya bile malzeme bulamıyordu. İhtiyacı karşılamak içn Callebaut’lar ilk kez kuvertür çikolatayı ortaya çıkardı.

1935 yılına gelindiğinde Octaaf çikolata yapım sırlarını mükemmelleştirdi ve çikolata yapım ustaları bunu nesilden nesile aktardı. Bütün ekip tüm duyularıyla hareket ederek mükemmel sonuç için en  iyisini anlamayı öğrendiler. Günümüzde de ustalar atalarından öğrendikleri gibi duyularını kullanmaktadırlar. 1935 yılına ait bir el yazması tarifte, sütlü çikolata recipe n°845’ten bahsedilir. Günümüzde çikolatacılar ve şefler bu tarifi kullanmaktadır.

Callebaut Dünyaya Açılıyor

Callebaut

Callebaut

1960-1965 yılları arasında dünyada pasta şefleri, şekerlemeciler ve fırıncıların sayıları da artmaya başlamıştı. Callebaut ilk defa çikolatasını ihraç etmeye başlar. İkonik bir tada ve efsanevi bir işlenebilirliğe sahip olan Callebaut çikolatası Belçika’daki şöhretini dünyaya tanıtır.

İlk Çikolata Okulu Callebaut Chocolate College Callebaut Chocolate Academy

Callebaut Çikolata Okulu

Callebaut Çikolata Okulu

Sene 1988 ve şefler dünyadaki ilk Callets çikolatayı tanır. Yani küçük kuvertür çikolata damlarıyla tanışırlar. Şefler bu küçük damlalar sayesinde hassas doz ayarlama, temperleme ve eritme yapmakta zorlanmazlar. Bununla birlikte mükemmel tatlar yaratmaya başlarlar. Bu yılda Callebaut College yani ilk çikolata okulu açılır. Şimdiki Callebaut Chocolate Academy  merkezlerinin atası olan okul açılır. Burada şekerlemeciler ve şefler fikir deneyimi yaşamak ve bilgi edinmek için bir araya gelirler.1996 yılında Callebaut Fransa Cacao Barry ile birleşir. Fakat Callebaut %100 Belçika markası olmasını sürdürmeye devam eder. Belçika’da çekirdekten çikolataya üretülmekte olan Finest Belgian Chocolate ile bu başarıyı sürdürür.

2006 yılına gelindiğinde Callebaut orijin çikolata, şeflerin kalbine girer. Aromatik ve şaşırtıcı lezzeti sayesinde şefler yeni bir eşleştirme oluşumuna yönelir. Arriba, Java, Sao Thomé isimlerini hatırlayanınız vardır. Dünyada çok nadir bulunan çekirdek cinsleri sayesinde orijin kuvertürler günümüzde de üretilmektedir.

Callebaut 100. Yılını Kutlar

1911 yılından 2011 yılına gelindiğinde dünyanın birçok bölgesinden gelen şeflerle birlikte Callebaut 100. Yılını kutlar. Yıl dönümü kutlamaları usta şefler ve şekerlemecilerle birlikte Japonya’dan başlayarak Meksika’ya kadar uzanır.

2012 yılı itibarı ile Growing Great Chocolate programı ile, Callebaut çikolata ile çalışan şefler, Batı Afrika’daki kakao çiftçilerini desteklemek için bir program yapar. Satın alınan her Finest Belgian Chocolate paketiyle birlikte, Batı Afrika’da kakao yetiştiren topluluklarda sürdürülebilir kakao yetiştiriciliği ve topluluk programlarına tekrar yatırım yapılır.

Callebaut Chocolate Academy  Kurulur

Callebaut Chocolate

Callebaut Chocolate

Callebaut 2014 yılında Wieze’de amiral gemisi olarak adlandırılan Chocolate Academy merkezini kurar. Burada şefler ve çikolatacılar ilham alacakları, çikolata teknikleri hakkında bilgi sahibi olabilecekleri ve tüm deneyimlerini paylaşabileceği paylaşımlar başlar. Chocolate Academy’de, küçük çapta bir  plantasyon, Beanology salonu, çikolata kütüphanesi ve tadım ritüeli odası bulunur. Chocolate Academy’de fırıncıların, pasta şeflerinin, şekerlemecilerin ve restoran şeflerinin çikolata becerilerini geliştirebileceği 4 adet tüm donanımıyla çalışma bölgesi yer alır.

2015 yılına gelindiğinde birçok araştırma ve demelerin ardından barista ve barlar için ilk öğütülmüş Belçika çikolatası dünya ile tanışır. Bu mükemmel çikolata, barlar için kullanımı en uygun olan ilk çikolatadır. Çikolata tutkunları için bu, mutluluk ve pozitif enerji dolu bir rüyadır.

Günümüze gelindiğinde İkonik Callebaut tadının nereden geldiğine bakıyoruz. Çekirdekten çikolataya geliş sürecini, Callebaut’daki Master çikolata yapım ustaları tüm bilgi birikimlerini paylaşarak yeni nesil şeflere ve çikolata yapım ustalarına aktarmaktadır.

««« Önceki Yazımız
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ